A+ A A-

U okviru suzbijanja trgovine ljudima i eksploatacije žena u svrhu prostitucije, ova knjiga treba da motivira sve društvene faktore da udvostruče napore u rješavanju ovog društvenog zla. U realizaciji ovog problema potrebno je podržati napore NVO a u borbi protiv trgovine ljudima.

Permanentna stručna istraživačka aktivnost o suzbijanju trgovine ljudima sve više je zastupljena u svjetskim relacijama ,kako u nisko, tako i u visoko razvijenim zemljama.
Pri tome istraživanja, iskustva i izvještaji o ovoj pojavi, te izloženi indikatori trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini ukazuju da se naša država nalazi u fazi prelaska iz države destinacije u državu porijekla žrtava trgovine, što se dovodi u direktnu vezu sa nedovoljnim mjerama prevencije.

Ova knjiga je usmjerena na prevenciju koja treba da ukaže na jasniju vezu između i uzroka i aktivnosti i rezultata, da unaprijedi dijalog sa civilnim društvom i javnošću, da se Nacionalni plan akcije suzbijanja trgovine ljudima prezentira široj javnosti i da se uvijek imaju na umu odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i Strategija smanjenja siromaštva.
Ova knjiga također treba da doprinese adekvatnom tretmanu žrtava trgovine i brizi društva u smislu iznalaženja optimalne organizacije pomoći, a u skladu sa globalnim društveno ekonomskim razvojem.
Rezultati ovog našeg istraživanja trebali bi da posluže kao naznaka o budućem ustrojstvu sistema u našoj državi u pogledu sprječavanja trgovine ljudima, te doprinese jačanju svijesti o nužnosti animiranja i usmjeravanja svih raspoloživih potencijala na stvaranju djelotvornijeg modela sprječavanja trgovine ljudima, što bi nam bila najveća satisfakcija za naš uloženi trud.

I na kraju zašto MARGUERITE ? Marguerite ovdje ima više značenje.

Ona je krhka maloljetna djevojka koja je postala žrtva trgovine ljudima prije nego je dosanjala svoj san.
Ona je i djevojka iz priče ...
MARGUERITE je i Sigurna kuća za žene, koja svakoj od njih pruža siguran smještaj, mjesto gdje može zacijeliti svoje rane, gdje može da nađe svoj mir, mjesto gdje može da pokuša da kreira nove perspektive i vizije.
Marguerite predstavlja simbol borbe protiv svih vrsta nasilja nad ženama.

Azra Hasanbegović

Dodatne informacije

  • Izdavač: Žena BiH

Facebook

Publikacije

Marguerite

Dijagnostički izvještaj

Žena BiH Mostar

Trg Ivana Krndelja 3
88104 Mostar
Bosna i Hercegovina

+ 387 36 550 339

+ 387 36 558 526

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Design © Skype | Žena BiH. All rights reserved.

Premium templates by bigtheme.org